سویا در بازار امروز یا دانه سویا (Glycine max) نوعی حبوبات بومی آسیای شرقی است.
آنها جزء مهمی از رژیم های غذایی آسیایی هستند و هزاران سال است که مصرف می شوند. امروزه آنها عمدتاً در آسیا و آمریکای جنوبی و شمالی رشد می کنند.
در آسیا، دانه های سویا اغلب به صورت کامل خورده می شود، اما محصولات سویا فرآوری شده بسیار بیشتر در کشورهای غربی رایج است.
محصولات مختلف سویا از جمله آرد سویا، پروتئین سویا، توفو، شیر سویا، سس سویا و روغن سویا موجود است.
دانه های سویا حاوی آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی گیاهی هستند که با فواید مختلف سلامتی مرتبط هستند. با این حال، نگرانی هایی در مورد اثرات نامطلوب بالقوه مطرح شده است.
این مقاله هر آنچه را که باید در مورد سویا بدانید به شما می گوید.
ارزش غذایی
دانه های سویا عمدتاً از پروتئین تشکیل شده اند، اما حاوی مقادیر خوبی کربوهیدرات و چربی نیز هستند.
حقایق تغذیه ای برای 3.5 اونس (100 گرم) سویای پخته شده عبارتند از (1 منبع معتبر):
کالری: 172
آب: 63%
پروتئین: 18.2 گرم
کربوهیدرات: 8.4 گرم
شکر: 3 گرم
فیبر: 6 گرم
چربی: 9 گرم
اشباع: 1.3 گرم
تک غیراشباع: 1.98 گرم
اشباع نشده: 5.06 گرم
پروتئین
سویا یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی است.
محتوای پروتئین دانه سویا 36 تا 56 درصد وزن خشک است (2Trusted Source، 3Trusted Source، 4Trusted Source).
یک فنجان (172 گرم) سویای پخته شده دارای حدود 31 گرم پروتئین است (منبع 1 Trusted).
ارزش غذایی پروتئین سویا بسیار خوب است، اگرچه کیفیت آن به اندازه برخی از پروتئین های حیوانی نیست (5Trusted Source، 6Trusted Source).
انواع اصلی پروتئین موجود در سویا گلیسینین و کنگلیسینین هستند که تقریباً 80 درصد از کل پروتئین را تشکیل می دهند. این پروتئین ها ممکن است باعث واکنش های آلرژیک در برخی افراد شوند (منبع 4، منبع معتبر 7).
مصرف پروتئین سویا با کاهش متوسطی در سطح کلسترول مرتبط است (منبع 8، منبع معتبر 9، منبع معتبر 10).
چربی
دانه های سویا به عنوان دانه های روغنی طبقه بندی می شوند و برای تهیه روغن سویا استفاده می شوند.
محتوای چربی تقریباً 18٪ وزن خشک است – عمدتاً اسیدهای چرب چند غیراشباع و تک غیراشباع، با مقادیر کمی چربی اشباع شده (منبع معتبر 11).
نوع غالب چربی در سویا اسید لینولئیک است که تقریباً 50 درصد از کل محتوای چربی را تشکیل می دهد.
بدون دیدگاه